Szczupak
Szczupak pospolity (Esox lucius) – ryba drapieżna. Żyje w wodach słodkich oraz w słonawych wodach Bałtyku. Osiąga długość do 1,5 m i masę do około 35 kg. Okazy ponad 15-20 kg są rzadkie. Zęby szczupaka są skierowane do środka i bardzo ostre. W dobrych warunkach rośnie bardzo szybko. Roczny szczupak może ważyć co najwyżej kilogram.

Jest świetnie przystosowany do życia wodnego drapieżnika, normalnie nie jest aktywnym myśliwym, choć zalicza się do najbardziej drapieżnych ryb. Czyha w ukryciu między roślinami wodnymi i czeka na przepływającą zdobycz. Większe osobniki mogą aktywnie gonić ławice ryb (na przykład śledzi) w strefie pelagicznej dużych jezior albo Baltyku. Szczupak wybiera ryby często występujące w jego ekosystemie i dostatecznie duże, „żeby były warte wysiłku”. Wśród szczupaków częstym zjawiskiem jest Kanibalizm.

Mięso szczupaka jest wysoko cenione, szczegolnie w Europie środkowej i południowej, trudne jednak do porcjowania w taki sposób, by uniknąć pozostawienia w mięsie ości.

Popularna ryba u wędkarzy sportowych. Można łowić szczupaka na prawie wszystke znane sposoby, przez cały rok. Najpopularniejszą metodą połowu jest Spining.

wymiar ochronny 45cm , okres ochronny: od stycznia do końca kwietnia
w rzekach i zbiornikach zaporowych 1 stycznia – 30 czerwca
w pozostałych wodach 1 marca – 30 czerwca

Systematyka
Domena: eukarioty
Królestwo: zwierzęta
Typ: strunowce
Podtyp: kręgowce
Nadgromada: żuchwowce
Gromada: ryby kostne
Podgromada: promieniopłetwe
Infragromada: kostnoszkieletowe
Rząd: śledziokształtne
Rodzina: …..
Gatunek: szczupak

{jcomments on}