Ogólne zasady na kulki i sztuczki!

Ogólne zasady na kulki i sztuczki!
Jedną z najlepszych przynęt (najbardziej łownych i skutecznych) na ryby karpiowate są właśnie kulki proteinowe. Wiem, że można dostać je w sklepach wędkarskich, ale:

Jedną z najlepszych przynęt (najbardziej łownych i skutecznych) na ryby karpiowate są właśnie kulki proteinowe. Wiem, że można dostać je w sklepach wędkarskich, ale:
1) są dość2) drogie…..
3) nie zawsze w takich smakach i zapachach jakich byśmy sobie życzyli…
4) mniejsze kulki można i warto uzuwac jako składnika zanęty….
5) złowienie taaakiej ryby na kulki zrobione własnoręcznie jest bardziej satysfakcjonujące….

Sklasyfikowanie kulek proteinowych jako przynęt pochodzenia roślinnego może budzić wątpliwości, albowiem stanowią one mieszaninę sypkich, wysokobiałkowych produktów tak pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego, związanych przy pomocy jaj.

Zarówno sposób przygotowania kulek, jak i ich przeznaczenie (ryby karpiowate) przypominają przynęty z ciasta.

Wielokrotnie przeglądając literaturę wędkarską czy też strony internetowe napotkałem się na różne przepisy dotyczące sporządzania kulek proteinowych. Jak sama nazwa wskazuje, głównym składniki kulek są proteiny, czyli białko. Głównym, lecz nie jedynym. Absolutnie nic nam nie da faszerowanie karpi proteinami w kulkach, w których zawartość sięga niejednokrotnie 80%. Nie tędy droga. Optymalna zawartość białka w pokarmie karpia waha się pomiędzy 25 a 36% i tylko tyle karp może wykorzystać na swoje potrzeby budulcowe. Istnieje bowiem bariera fizjologiczna, której nie da się przekroczyć. Co dzieje się z resztą? Najzwyczajniej zostaje zamieniona na energię. Tylko po co moi drodzy, karp ma spalać białko, które jest najdroższym składnikiem kulek proteinowych, jeśli w zamian mógłby spalać tłuszcz i węglowodany, które są o wiele tańsze? Dajmy mu więc to, czego naprawdę potrzebuje, a gwarantuję, że nasza ulubiona rybka na pewno to doceni.
Odpowiednie zbilansowanie naszego miksu nie jest sprawą prostą i wymaga sporo wiedzy. Postaram się naświetlić elementarne zasady, o których należy wiedzieć. Niektóre nazwy komponentów takie jak laktoalbumina, gluten pszenny czy kazeinian wapnia mogą wydać się niektórym nieco egzotyczne, jednak tak naprawdę niewielu z nas wie, czym te składniki się cechują i jakie jest ich zadanie w komponowanej mieszance. Jedno wiemy na pewno – są drogie. Komponenty te są produktami o bardzo wysokiej zawartości białka wahającej się w granicach 50-90%. Głównym ich zadaniem jest podniesienie zawartości protein do określonego poziomu i tu pojawia się największy problem. Do jakiego? Przyda się tu trochę fizjologii. Białko jest głównym składnikiem budulcowym organizmu i jego zapotrzebowanie jest największe u ryb młodych, intensywnie rosnących. W tym przypadku oprócz jego ilości istotna jest jego jakość, czyli optymalny skład aminokwasowy. Ten optymalny skład wyrażany jest w poziomie aminokwasów egzogennych (aminokwasów, których ryba nie może sama zsyntetyzować w organizmie, a które muszą być dostarczone z zewnątrz w pokarmie). Najprostsza metoda by uniknąć błędu to zastosowanie różnych komponentów białkowych zarówno zwierzęcych jak i roślinnych. Białko ogólne to wszystkie związki białkowe zawarte w pokarmie. Jednak nie wszystko jest dostępne dla ryb, dostępne jest tylko białko strawne, którego wartość jest z reguły o kilka procent niższa od białka ogólnego.
Oprócz białka kolejnym składnikiem pokarmu ryb jest tłuszcz i węglowodany (w przypadku pokarmu roślinnego). Węglowodany stanowią główne źródło energii, a ich optymalny poziom waha się w granicach 35-45%. Tłuszcz jest również składnikiem energetycznym, jednak pełni poza tym bardzo ważną funkcje będąc nośnikiem witamin w nim rozpuszczonych (A,D,E,K). Poziom tłuszczu w gotowych kulkach nie powinien przekraczać 10%, a za optymalny możemy uważać 8%. Oba te składniki podczas przemian komórkowych zamieniane są na energię niezbędną do życia wszystkich organizmów zwierzęcych. Najbardziej energetycznym substytutem pokarmu jest tłuszcz, następnie białko, a na końcu węglowodany. Nadmierna ilość energii zmagazynowanej w kulce może doprowadzić do ograniczenia żerowania, a tego nie chcemy.
Bardzo ważnym elementem słabo albo wcale nie propagowanym są dodatki witaminowo-mineralne (na rynku polskim spotkałem tylko jedną firmę oferującą coś takiego, nie podam jej nazwy, aby nie być posądzonym o kryptoreklamę) ich zawartość nie przekracza z reguły 2%, a gwarantują one poprawny wzrost i rozwój organizmu. Pominę tutaj wszystkie bajery typu słodziki, atraktory i aromaty, ponieważ zdaję sobie sprawę, że każdy karpiarz ma własne zdanie na ten temat.
Czy opłaca się bilansować miks pod względem zawartości składników pokarmowych? Myślę, że na pewno. Po pierwsze poprzez zoptymalizowanie składu miksu oszczędzamy pieniążki (a to już poważny argument), po drugie karp przypływając w nasze łowisko znajduje wszystko czego jego organizm potrzebuje, możemy zatem przypuszczać, że o wiele szybciej przyzwyczai się do naszych kulek.
Kulki proteinowe to selektywna przynęta. Zawsze fascynowały mnie opisy zasiadek na karpie. Przeglądając przed kilku laty gazety wędkarskie trafiałem na przepisy, w których trzeba było używać kazeiny lub innych równie dla mnie niedostępnych składników. Jako, że w mojej okolicy łowisk jak na lekarstwo to i zaopatrzenie sklepów wędkarskich pozostawia wiele do życzenia, a kupne kulki są za drogie do długotrwałego nęcenia. Kiedyś jednak, nie pamiętam już w jakiej gazecie, trafiłem na przepis, który rozwiązał moje problemy. Jest prosty, tani a wszystkie składniki do kupienia w najbliższym sklepie spożywczym.

Sposób wykonania kulek proteinowych

Ogólny przepis wykonywania kulek proteinowych ( w dalszej części będą podane inne przepisy na przygotowanie kulek w zależności od ich rodzaju) – najpierw mieszasz wszystkie sypkie produkty. W osobnym naczyniu miksujesz jajka z dodatkami płynnymi. Dodajesz systematycznie „proszki” do „płynów” ugniatając ciasto do takiej konsystencji, aby formowane kulki nie odkształcały się (za mokre) ani nie pękały (za suche). W razie potrzeby dodajesz trochę jajka lub mąki. Po uformowaniu kulek (bez „rollera” niezła zabawa – ręce chcą odpaść) gotujesz je około 3 minut. Kulki powinny wypłynąć na powierzchnię. Lepsze efekty daje parowanie kulek. Potrzeba na to więcej czasu, ale mniejsze są straty zapachu.

Przepisy:

Przepis 1 – na karpia
0,5kg mąki pszennej
0,5kg mąki kukurydzianej
0,5kg mleka w proszku
0,25kg cukru
5 jajek
2 łyżki miodu
jedna fiolka anyżu
barwnik żółty

Przepis 2 – na amura
0,5kg mąki pszennej
0,5kg mąki kukurydzianej
0,5kg mleka w proszku
0,25kg cukru
5 jajek
pół opakowania truskawki Trapera
barwnik czerwony

Przygotowanie ciast surowych, tonących – przepisy 3-7:

Do miseczki wsypać wszystkie składniki suche. Dokładnie wymieszać. Do drugiego naczynia wbić 6 całych jaj, dodać środek barwiący i zapachowy. Dokładnie ubić i wlać do miseczki ze składnikami suchymi. Dokładnie wyrobić, aż do otrzymania gęstego, nie klejącego się ciasta. Jeśli będzie się kleić – dosypać trochę mączki w tym celu zostawionej. Gdy będzie za twarde – dolać trochę wody. Z otrzymanego ciasta uformować kuleczki.

Przepis 3
0,5kg kazeiny
0,5kg kazeiny wapniowej
0,25kg mleka w proszku tłustego
0,75kg mączki sojowej
0,5kg karmy dla narybku

Przepis 4
1,0kg kazeiny wapniowej
0,5kg mleka w proszku tłustego
0,25kg mączki z zarodków pszennych
0,5kg mąki sojowej

Przepis 5
0,75kg kazeiny
0,75kg mączki sojowej
0,25kg glutenu pszennego
0,5kg mączki z zarodków pszennych
0,25kg mączki z mięsa z kością

Przepis 6
0,75kg kazeiny wapniowej
0,5kg kazeiny
0,25kg białka z mleka
0,5kg mleka w proszku odtłuszczonego
0,25kg glutenu pszennego
0,25kg mąki sojowej nieodtłuszczonej

Przepis 7
1,0kg białka z mleka
0,75kg kazeiny
0,25kg kazeiny kwasowej
0,25kg glutenu pszennego

Przygotowanie ciast podgotowanych, tonących – przepisy 8-10:

Ciasto wykonać tak samo jak do kulek tonących, z tą różnicą, że gdy będzie za twarde, dodać jajko zamiast wody. Uformowane kulki (ok. 250 kulek z 500 g suchej masy) włożyć do durszlaka i zanurzyć we wrzątku. Gotować od 30 sekund do 2 minut (dłuższe gotowanie sprawi, że kulki staną się zbyt twarde i będę pękały przy uzbrajaniu).Po zagotowaniu, wyjęć durszlak z wrzątku, wysypać kulki na czyste płótno, by ostygły i obeschły.

Przepis 8
1,0kg mąki kukurydzianej
0,5kg kazeiny
0,5kg mąki sojowej
0,25kg cukru
0,25kg glutenu pszennego

Przepis 9
0,25kg kazeiny
0,25kg kazeiny kwasowej
0,75kg kazeiny wapniowej
0,5kg mleka w proszku tłustego
0,75kg mąki sojowej
0,25kg glutenu pszennego

Przepis 10
0,5kg białka z mleka
0,5kg kazeiny
0,25kg kazeiny kwasowej
0,75kg mączki sojowej
0,25kg maki sojowej
0,25kg karmy dla narybku

Przygotowanie ciast pieczonych, pływajacych – przepisy 11-12:

Do 500 gramów suchej masy dodać jedną torebkę proszku do pieczenia. 3 jaja ubić razem ze środkiem zapachowym i barwiącym i wlać do suchej masy. Dokładnie wyrobić ręką.
Ciasto nie może być za twarde. Uformowane kulki rozłożyć na brytfannie uprzednio wysmarowanej margaryną. Włożyć na 4-5 minut do gorącego piekarnika (260°), po czym wyłączyć piekarnik pozostawiając w nim kuleczki do przeschnięcia.

Przepis 11
0,75kg kazeiny kwasowej
0,5kg białka z mleka
0,25kg mleka w proszku tłustego
0,25kg jajek w proszku
0,5kg mąki sojowej
0,25kg mąki sojowej nie odtłuszczanej

Przepis 12
0,25kg białka z mleka
0,75kg kazeiny kwasowej
0,25kg kazeiny wapniowej
0,25kg jajek w proszku
0,5kg mąki sojowej nie odtłuszczanej
0,25kg glutenu pszennego
0,25kg mączki z zarodków pszennych

Przepis 13 – 46% protein
0,4kg kazeiny
0,15kg kazeinianu sodu
0,1kg białka z mleka
0,2kg koncentratu sojowego
0,15kg glutenu pszennego

Przepis 14 – 52% protein
0,5kg kazeiny
0,2kg białka z mleka
0,15kg kazeinianu wapnia
0,1kg glutenu pszennego
0,05kg mleka w proszku

Przepis 15 – 43% protein
0,3kg kazeiny
0,2kg białka z mleka
0,1kg kazeinianu wapnia
0,1kg koncentratu sojowego
0,1kg glutenu pszennego
0,2kg mleka w proszku

Przepis 16 – 30% protein
0,3kg mączki rybnej
0,2kg mączki sojowej
0,2kg mączki krewetkowej
0,2kg glutenu pszennego
0,1kg kazeiny

Przepis 17 – 45% protein
0,20kg kazeiny
0,15kg kazeinian wapnia
0,3kg mączka mięsna
0,1kg mączka z łubinu
0,1kg koncentrat sojowy
0,15kg gluten pszenny

Przepis 18
1 kg mąki kukurydzianej
1 kg kaszy manny
1 kg mąki sojowej
35 ml Scopexu Roda Hutchinsona
40 ml oleju słonecznikowego
jajka i barwnik

Przepis 19
350g mączki kostnej
200g mleka w proszku
400g otrębów pszennych
30g cukru
4 jajka
aromat owocowy

Przepis 20
500g kaszy manny
250g mąki kukurydzianej
100g mąki sojowej
100g mleka w proszku
5-6 jaj
aromat,barwnik

Przepis 21
300g kazeiny
300g mąki sojowej
350g mąki kukurydzianej
30g miodu lub malasy
20g skorupy z jaj
4-5 jaj
aromat waniliowy

Przepis 22
250g kazeiny
250g mąki sojowej
250g mąki pszennej
jaja,aromat

Przepis 23
500g mąki kukurydzianej
200g mąki tortowej
300g mleka w proszku
1-2 łyżki stołowe miodu
jaja,aromat

Przepis 24
500g mąki kostnej
(zmielony pokarm dla psów)
300g mleka w proszku
(kazeiny)
200g mąki tortowej
barwnik
5-6 jaj

Przepis 25
300g mąki pszennej
250g mąki ziemniaczanej
200g kaszy manny
200g pokarmu dla psów
szczypta soli
jaja

Przepis 26
500g mąki pszennej
300g kaszy manny
100g mąki kukurydzianej
3-5 op.słodzonego kisielu owocwego(truskawka)
jaja

Przepis 27
400g mąki kukurydzianej
400g mąki pszennej
150g kaszy manny
50g cukru pudru
suchy atraktor
barwnik 5-6 jaj

Przepis 28
300g kaszy manny
300g mąki pszenny
200g mąki kukurydzianej
100g mąki ziemniaczane
barwnik, karmel, jaja

Przepis 29
0,5kg mąki kukurydzianej
0,25kg mąki sojowej
0,25kg kazeiny (zmielona na proszek)
zapach – truskawka
barwnik czerwony
ok. 10 jajek (bywa różnie zależy od wielkości)

Przepis 30
1000g mąki tortowej
500g mąki kukurydz.
500g mleka w proszku
150g kazeiny
wanilia Marcela Van Den Eynde
żółty barwnik
10 jajek

Przepis 31
1 kg mąki tortowej,
0,5 kg mąki kukurydzianej,
0,5 kg mleka w proszku,
15 dag kazeiny na każdy kilogram,
10 jajek,
żółty barwnik,
wanilia Marcela Van Den Eynde.

Przepis 32
1 kg kazeiny,
1 kg mąki tortowej,
1 kg mąki kukurydzianej
25 jaj
1/2 torebki wanilii lub tutti frutti,
1/4 litra miodu.

Przepis 33
100 g kazeiny/mleka w proszku,
100 g kaszy manny,
100 g mąki tortowej,
100 g mąki kukurydzianej,
150 g konopii Marcela Van Den Eynde,
150 g arachidu Marcela Van Den Eynde,
250 g mączki rybnej lub kostnej,
50 g suszonej krwi,
8-12 jaj,
atraktor pochodzenia zwierzęcego: krab, rak, krewetki, ochotka, scopex (polecam ten ostatni) – kulki zimowo-wiosenne.

Przepis 34
Dwie szklanki mąki kukurydzianej,
dwie szklanki mleka w proszku,
szklanka mąki pszennej,
szklanka kaszy manny,
sześć jajek,
dwie łyżki stołowe miodu,
dwie łyżki stołowe oleju jadalnego,
barwnik spożywczy,
atraktor – 3 czubate łyżeczki (w proszku) lub 1 łyżeczka (w płynie).

Przepis 35
16 jaj,
1 kg mąki kukurydzianej,
1/2 kg mąki tortowej,
łyżka stołowa karpiowego atraktora Kremkusa,
1/2 szklanki miodu,
2 szklanki mleka w proszku.

Przepis 36
12 jaj,
żółty lub zielony barwnik,
fiolka zapachu waniliowego,
miód,
3 łyżki oleju słonecznikowego,
pół szklanki mleka w proszku,
pół szklanki soi proteinowej,
czubata łyżka mąki sojowej,
czybata łyżka mąki kukurydzianej.

Przepis 37
0,5 kg mąki kukurydzianej
0,25 kg mąki sojowej
0,25 kg kazeiny
zapach ok. 5- 10 ml (metoda prób i błędów , zależy jaka firma)
witaminy i mikroelementy dla świń lub gołębi ok 1 łyżki na kg suchej masy.
jajka ok. 10 szt. (zależy od wielkości)

Przepis 38
30% Kasza manna
25% Mąka sojowa
25% Mąka kukurydziana
10% Mleko w proszku
10% Konopie

Przepis 39
1 kg Duncaen Basic ExtraMix
8 jaj
20 ml Duncaen Basic Flavour (truskawka)
5 ml Intennse Sweetner

Przepis 40
1 kg Tandem Baits Tandem Mix
10 jaj
5 ml Monster Crab Rod Hutchinson
5 ml Tandem Baits Fish C.C.F
2 łyż. Tandem Baits Fish/Meat Enhancer
5 ml Tandem Baits Intennse Sweetner

Przepis 41
1 kg Tandem Baits Bird Food Mix
10 jaj
10 ml Tandem Baits Scopex C.C.F.
5 ml Tandem Baits Strawberry C.C.F.
2 łyż Tandem Baits Strawberry S.A.
10 ml Tandem Baits Intennse Sweetner

Przepis 42
1 kg Total Spice Mix
10 dużych jaj
5 ml Caramel Cream I.F.
8 ml Vanilia
2 łyż. Spice S.A.
2 łyż. Pro Sweet Enhancer

Przepis 43
1 kg Mega Seed Mix
10 dużych jaj
12 ml Roseship I.F.
2 łyż. Strawberry S.A.
2 łyż. Pro Sweet Enhancer

Przepis 44
1 kg Fruit Mix
12 ml Peach/Orange I.F.
2 łyż. Pro Sweet Enhancer
1 łyż. Strawberry S.A.
4 ml Intennse Sweetner

Przepis 45
30% Pedigree dla psów aktywnych z wołowiną i wątrobą
30% Frolic
30% Granulat pstrągowy
ok. 5% Mielone konopie (wczęści prażone)
Multi Amino Impulse Secret Concentrate
Impact Flavour (wątroba)
Słodzik
Jaja

Przepis 46
50% 50/50 Mix
40%-45% Psia karma (wołowina)
5% granulat do karmienia rybek
Oleje
Jaja

Przepis 47
30% Mąka kukurydziana
20% Mąka sojowa
20% Mąka pszenna
5% Konopie
5% Kasza manna

Przepis 48
30% Mąka kukurydziana
20% Mąka pszenna
20% Kasza manna
10% Mąka ziemniaczana
10% Kasza kukurydziana
10% Mleko w proszku

Przepis 49
30% Mielony pokarm dla kanarków
30% Mąka sojowa
25% Mąka kukurydziana
10% Mleko w proszku
5% Mąka ziemniaczana

Przepis 50
30% Mąka kukurydziana
30% Mąka rybna
30% Mąka sojowa
10% Mąka ziemniaczana

Przepis 51
30% kazeina
20% lactalbumina
10% kazeinian wapnia
10% koncentrat sojowy
10% gluten pszenny
20% mleko w proszku

Przepis 52
20% kazeina
15% kazeinian wapnia
30% mączka mięsna
10% mączka z łubinu
10% koncentrat sojowy
15% gluten

Przepis 53
40% kazeina
15% kazeinian sodu
10% lactalbumina
20% koncentrat sojowy
15% gluten pszenny

Przepis 54
1 cz. mąki sojowej
2 cz. mąki kukurydzianej
2 cz. kaszy manny
2 cz. koncentratu do wyrobu kul Van den Eynde

Przepis 55
0,5 cz. mielonych konopi
2 cz. mielonych ziaren dla ptaków
1 cz. glukozy spożywczej – jako słodzik
aromat: Scopex – Mosella

Przepis 56
0,5 kg mąki pszennej
0,5 kg mąki kukurydzianej
0,5 kg mleka w proszku
0,25 kg cukru
5 jajek
2 łyżki stołowe miodu lipowego
fiolka olejku anyżowego, barwnik żółty

Przepis 57
1 kg mąki tortowej
0,5 kg mąki kukurydzianej
0,5 kg mleka w proszku
15 dag kazeiny na każdy kilogram
10 jajek
żółty barwnik
wanilia Marcela Van Den Eynde

Przepis 58
1 kg kazeiny
1 kg mąki tortowej
1 kg mąki kukurydzianej
25 jaj
1/2 torebki wanilii lub tutti frutti
1/4 litra miodu

Przepis 59
1 kg mąki kukurydzianej
2 szklanki mleka w proszku
1/2 kg mąki tortowej
16 jaj,
1/2 szklanki miodu
łyżka stołowa karpiowego atraktora Kremkusa

Przepis 60
pół szklanki mleka w proszku
pół szklanki soi proteinowej
czubata łyżka mąki sojowej
czubata łyżka mąki kukurydzianej
3 łyżki oleju słonecznikowego
12 jaj
żółty lub zielony barwnik
fiolka zapachu waniliowego
miód

Przepis 61
dwie szklanki mąki kukurydzianej
dwie szklanki mleka w proszku
szklanka mąki pszennej
szklanka kaszy manny
sześć jajek
dwie łyżki stołowe miodu
dwie łyżki stołowe oleju jadalnego
barwnik spożywczy
atraktor: 3 czubate łyżeczki (w proszku) lub 1 łyżeczka (w płynie)

Przepis 62
40% kazeina
15% kazeinian sodu
10% lactalbumina
20% koncentrat sojowy
15% gluten pszenny

Przepis 63
50% kazeina
20% lactalbumina
15% kazeinian wapnia
10% gluten pszenny
5% mleko w proszku

Przepis 64
30% kazeina
20% lactalbumina
10% kazeinian wapnia
10% koncentrat sojowy
10% gluten pszenny
20% mleko w proszku

Przepis 65
30% mączka rybna
20% mączka sojowa
20% mączka krewetkowa
20% gluten pszenny
10% kazeina

Przepis 66
20% kazeina
15% kazeinian wapnia
30% mączka mięsna
10% mączka z łubinu
10% koncentrat sojowy
15% gluten pszenny

Przepis 67
1 kg mąki kukurydzianej
1 kg kaszy manny
1 kg mąki sojowej
35 ml Scopexu Roda Hutchinsona
40 ml oleju słonecznikowego
jajka i barwnik (dowolny)

Przepis 68
350g mączka kostna
200g mleko w proszku
400g otręby pszenne
30g cukier
4 jajka
aromat owocowy

Przepis 69
500g kasza manna
250g mąka kukurydziana
100g mąka sojowa
100g mleko w proszku
5-6 jaj
aromat, barwnik

Przepis 70
300g kazeina
300g mąka sojowa
350g mąka kukurydziana
30g miód lub melasa
20g skorupy z jaj
4-5 jaj
aromat waniliowy

Przepis 71
500g mąka kukurydziana
200g mąka tortowa
300g mleko w proszku
1-2 łyżki stołowe miodu
jaja, aromat

Przepis 72
500g mąka kostna
(zmielony pokarm dla psów)
300g mleko w proszku
(kazeina)
200g mąka tortowa
barwnik
5-6 jaj

Przepis 73
300g mąka pszenna
250g mąka ziemniaczana
200g kasza manna
200g pokarm dla psów
szczypta soli
jaja

Przepis 74
500g mąka pszenna
300g kasza manna
100g mąka kukurydziana
3-5 op. słodzonego kisielu
owocowego (truskawka)
jaja

Przepis 75
400g mąka kukurydziana
400g mąka pszenna
150g kasza manna
50g cukier puder
suchy atraktor
barwnik
5-6 jaj

Przepis 76
300g kasza manna
300g mąka pszenna
200g mąka kukurydziana
100g mąka ziemniaczana
barwnik, karmel
jaja

Przepis 77
1000g mąki tortowej
500g mąki kukurydzianej
500g mleka w proszku
150g kazeiny na każdy kilogram
wanilia Marcela Van Den Eynde
żółty barwnik
10 jajek

KOMPONENTY (wraz z „fachowym nazewnictwem”)

– Białko z mleka (Lactalbumine) – 88% czystego białka.
Pozwala uzyskać dobrą konsystencję ciasta.
Często stosowane łącznie z kazeiną;

– Kazeina – 96% czystego białka – składnik białkowy z
mleka, niezbędny do sporządzania kulek proteinowych;

– Kazeina kwasowa (Sodium caseine) – 96% białka.
Produkt bardzo lekki i klejący, zalecany do sporządzania kulek
pływających;

– Kazeina wapniowa (Calcium caseine) – 96% białka.
Produkt cięższy i mniej klejący od kazeiny kwasowej;

– Karma dla narybku (Salmon fry) – 52% białka.
Koncentrat mączny, stosowany jako pokarm w hodowli narybku ło-
sosia i pstrąga:

– Jaja w proszku (Egg albuminę) – 50% białka.
Częściowo zastępujące świeże jaja,
umożliwiające otrzymanie ciasta o twardszej konsystencji;
– Mąka sojowa (Soja isolate) – 85% białka. Umożliwia
otrzymanie ciasta o dobrej konsystencji;

– Gluten pszenny (Wheat gluten) – 80% białka – bardzo
klejący;

– Mączka z całych krewetek (Shrimp meal) – 52% białka.
Produkt o dość ostrym zapachu;
– Mączka z mięsa krewetek (Praun meal) – 70% białka;

– Mięso z kością (Meat and bonę) – 52% białka. Mączka
wykonana z mielonych kości, szpiku kostnego, mięsa i krwi;

– Mąka sojowa (Fat toasted soja flour) – 34% białka.
Mąka sojowa nie odtłuszczona, o aktywnych enzymach. Kle-
jaca;

– Mączka sojowa (Soja flour) – 30% białka. Mąka sojowa
odtłuszczona, o niskiej zawartości białka i bez specyficznego
zapachu. Mniej klejąca od mąki sojowej nie odtłuszczonej;

– Mleko w proszku tłuste (Lactopro) – 55% białka. Może
być stosowane bez dodatku jaj;

– Mleko w proszku odtłuszczone (Vitamealo) – 38% białka. Sto-
sowane z dodatkiem jaj;

– Mączka z zarodków pszennych (Wheat germ);

– Środki zapachowe – dobór środków zapachowych jest
dowolny, od powszechnie znanych, takich jak anyż, nostrzyk,
wanilia, poprzez lukrecję, orzech kokosowy, owoce (krajowe
i egzotyczne) – do syropów oraz spożywczych, chemicznych środków zapachowych włącznie;
– Środki barwiące – tak jak w przypadku środków zapachowych, barwy są dowolne, od białej poprzez żółtą i zieloną,
do ciemnobrązowej;

UWAGA:

Ciasto pływające (nie tonące) przygotowanego na kulki
tonące. W tym celu, podczas formowania kulek należy włożyć do każdej z nich kuleczkę styropianu.

PRZECHOWYWANIE:

Przygotowane kulki proteinowe najlepiej powkładać, po 100 sztuk, do torebek foliowych i włożyć do zamrażalnika. W przeddzień wyprawy na ryby, wyjąć potrzebną ilość i rozmrozić.
Nie wykorzystane, a rozmrożone kulki można ponownie zamrozić, bez uszczerbku dla ich jakości.
UZBRAJANIE PRZYN?TY:

Włos długości od 3 do 10cm, przewlekać przez gotową kulkę przy pomocy igły. Celem zabezpieczenia kulki przed ześlizgnięciem, do włosa należy przywiązać kawałek źdźbła słomy lub trawy i docisnąć do niego kulkę. Drugi koniec włosa przywiązać do haczyka.

{jcomments on}

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *