Lin

Lin
Lin (Tinca tinca L., 1758) – słodkowodna ryba z rodziny karpiowatych, jedyny przedstawiciel rodzaju Tinca. Inne nazwy: pszenicznik, oczeretniak oraz kaliniak Ciało lina jest pokryte drobnymi łuskami, mocno osadzonymi w śluzowatej skórze. Wszystkie płetwy są charakterystycznie zaokrąglone. Paszcza jest mała i nieco skośna ku górze. W kącikach znajduje się po jednym krótkim i miękkim wąsiku. Żyje w niezbyt głębokich, mulistych i obficie porośniętych wodach rzek i jezior.

Jest hodowany w gospodarstwach stawowych. Występuje w całej Europie i na Syberii, prócz Islandii, północnej Szkocji, Skandynawii, Dalmacji, Grecji i Krymie. Spotykany też w wodach słonawych, np. w zlewisku Bałtyku. Czerwonożółta odmiana, zwana złotym linem, występuje w stawach parkowych jako ryba ozdobna.

W Polsce wymiar ochronny dla lina wynosi 25 cm.

Osiąga długość 40 cm i wagę 1,5 kg. Żywi się drobnymi zwierzętami dennymi. Aktywniejszy nocą. Zimę spędza zagrzebany w mule.

Tarło rozpoczyna w połowie czerwca. Samica składa około 300 tys. jaj na 0,5 kg. swej wagi, które przylepiają się do roślin wodnych. Młode wylęgają się po 3 dniach. Dojrzałość płciową osiągają po 3-4 latach.

Systematyka
Domena eukarioty
Królestwo zwierzęta
Typ strunowce
Podtyp kręgowce
Gromada promieniopłetwe
Rząd karpiokształtne
Rodzina karpiowate
Rodzaj Tinca
Gatunek lin
Nazwa systematyczna
Tinca tinca

autor:gibos

{jcomments on}

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *