Lin

Lin
Lin (Tinca tinca L., 1758) – słodkowodna ryba z rodziny karpiowatych, jedyny przedstawiciel rodzaju Tinca. Inne nazwy: pszenicznik, oczeretniak oraz kaliniak Ciało lina jest pokryte drobnymi łuskami, mocno osadzonymi w śluzowatej skórze. Wszystkie płetwy są charakterystycznie zaokrąglone. Paszcza jest mała i nieco skośna ku górze. W kącikach znajduje się po jednym krótkim i miękkim wąsiku. Żyje w niezbyt głębokich, mulistych i obficie porośniętych wodach rzek i jezior.

Jest hodowany w gospodarstwach stawowych. Występuje w całej Europie i na Syberii, prócz Islandii, północnej Szkocji, Skandynawii, Dalmacji, Grecji i Krymie. Spotykany też w wodach słonawych, np. w zlewisku Bałtyku. Czerwonożółta odmiana, zwana złotym linem, występuje w stawach parkowych jako ryba ozdobna.

W Polsce wymiar ochronny dla lina wynosi 25 cm.

Osiąga długość 40 cm i wagę 1,5 kg. Żywi się drobnymi zwierzętami dennymi. Aktywniejszy nocą. Zimę spędza zagrzebany w mule.

Tarło rozpoczyna w połowie czerwca. Samica składa około 300 tys. jaj na 0,5 kg. swej wagi, które przylepiają się do roślin wodnych. Młode wylęgają się po 3 dniach. Dojrzałość płciową osiągają po 3-4 latach.

Systematyka
Domena eukarioty
Królestwo zwierzęta
Typ strunowce
Podtyp kręgowce
Gromada promieniopłetwe
Rząd karpiokształtne
Rodzina karpiowate
Rodzaj Tinca
Gatunek lin
Nazwa systematyczna
Tinca tinca

autor:gibos

{jcomments on}

One thought on “Lin”

  1. LIn jest bardzo smaczną rybą. W dzieicństwie sporo tego smakowałem, lecz teraz juz przeszła mi ochota na ryby. Osobiście wolę ryby morskie niz słodkowodne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *