Śledzie w oleju

Śledzie w oleju
Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie w ciągu 10 – 12 h, zmieniając wodę w razie potrzeby, wyfiletować na osiem płatów, wybrać z ości, zdjąć skórkę, ułożyć na półmisku i skropić octem. Cebulę obrać, pokroić w pióra lub krążki, nałożyć na śledzie, posypać zmielonym pieprzem i zalać olejem. Podawać na drugi dzień z pieczywem. Śledzie tak przyrządzone można przechowywać również w zakręcanym, czystym słoiku w lodówce nawet 2 tygodnie.

Składniki:
4 solone śledzie,
1 duża cebula,
0.5 szkl. oleju lub oliwy,
pieprz naturalny,
ocet.

{jcomments on}

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *