Śledzie w marynacie

Śledzie w marynacie
Składniki marynaty zagotować, a następnie ostudzić. Śledzie umyć i oczyścić. Posolić je, skropić sokiem z cytryny, obtoczyć w mące i usmażyć na oleju. Nie należy ich smażyć zbyt długo, tylko do leciutkiego przyrumienienia, w przeciwnym razie mogą być twardawe i przesuszone. Na świeżym oleju podsmażyć krążki cebuli. W głębokim naczyniu układać śledzie i cebulę, wszystko zalać marynatą, szczelnie przykryć i odstawić na dobę. Podawać z pieczywem. Rada: Proporcje octu i wody można nieco zmieniać, zależnie od tego, czy chcemy otrzymać śledzie dość kwaśne, czy raczej łagodne w smaku.

Składniki:
1 kg nie za dużych śledzi,
2 spore cebule,
1/2 cytryny,
sól,
mąka,
olej.

Marynata:
Niecała szkl. octu,
2 szkl. wody,
3/4 łyżeczki gorczycy,
1/2 łyżeczki ziaren pieprzu,
2 listki laurowe,
1/2 łyżeczki cukru.

{jcomments on}

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *